Recruitment-fee: Hoe hoog moet de recruitment-fee zijn?

image
image

Recruitment-fee: Hoe hoog moet de recruitmentfee zijn?

Bij Headmore bepaal je zelf de recruitment-fee die je bereid bent om te betalen voor het invullen van een vacature.
Hoe hoog de recruitment-fee dan moet zijn is dan ook een veelbesproken onderwerp voor werkgevers die dagelijks navigeren op het Headmore-platform. Wij willen graag een steentje bijdragen aan de ideeën over dit onderwerp.

Recruitment is een vak. Het dagelijks onderhouden van persoonlijke relaties met kandidaten is een intensief en tijdrovend proces. Het is daarom absoluut logisch om het recruitmentproces uit te besteden aan een goede, gespecialiseerde recruiter.

Mensen zijn tenslotte de belangrijkste factor in ieder bedrijf.

Er zijn in alle sectoren verschillen in de hoogte van de recruitment-fee. Op de vraag hoe hoog de recruitment-fee moet zijn is het eenvoudige antwoord: “Zoveel als je je kunt veroorloven.”

Ik wil je graag uitleggen waarom ik dat vind en ik gebruik daarbij een voorbeeld die we zijn tegengekomen op het Headmore-platform.

‘Bedrijf A’ is gevestigd in Amsterdam en is op zoek naar een Front End Developer voor een salaris van € 40k. Het bedrijf A plaatst de vacature met een vergoeding van 14%.

Ondertussen is ‘Bedrijf B’, ook gevestigd in Amsterdam, op zoek naar een Front End Developer met hetzelfde salarisniveau, maar zij plaatst haar vacature op ons platform met een 18,5% recruitment-fee. Wat denk je? Wie trekt de meeste recruiters aan en wie ziet de beste kandidaten?

Het verschil tussen deze recruitment-fees is niet eens een maandsalaris voor de Front End Developer! Zou een uitgave van een maandsalaris aan een recruitmentbureau het niet waard zijn om de juiste kandidaat te vinden? Ik vind van wel.

Toch horen we dagelijks werkgevers vragen of ze niet een paar procentpunten eraf kunnen halen van de recruitment kosten. Ze hebben het gevoel dat er wel een deal mee valt te behalen. En dat is vaak waar het op neerkomt. Als je zo gefixeerd bent op het besparen van geld en het betalen van lage bemiddelingskosten, waarom zou een recruitmentbureau je dan hun beste kandidaten sturen?
Dat gaan ze dus echt niet doen. Ze sturen hun beste kandidaten naar bedrijven waarvan ze weten dat die een marktconform tarief betalen.

Investeer je juist in recruitmentbureaus om de beste kandidaten te vinden, dan is dit op lange termijn voor jou winstgevend, omdat jouw bedrijf uit talent bestaat. Waarom zou je niet investeren in het vinden van het beste talent? Sterker nog, waarom zou je daarop willen bezuinigen?

De recruitment-fee moet dus hoog genoeg zijn om goede recruiters te motiveren om hun tijd en energie te investeren in het vinden van de beste kandidaten voor jouw bedrijf. De recruitment-fee moet hoog genoeg zijn zodat zij hun beste shortlist naar jou toesturen en niet naar een ander.
Last but not least, de recruitment-fee moet hoog genoeg zijn zodat jij de eerste persoon bent die ze bellen wanneer ze uit het niets een goede kandidaat tegenkomen.

Denk goed na wanneer je de volgende keer overweegt over de recruitment-fee te onderhandelen met een recruitmentbureau. Als je iets van waarde hebt om in te ruilen, denk bijvoorbeeld aan een “exclusieve relatie”, kun je wel overwegen om te onderhandelen over het percentage. Je kunt ook de andere kant op gaan: stimuleer recruiters, betaal 20%, 25%, 30% … en geef ze een goede briefing.

Kortom, een goede relatie met een recruitmentbureau is essentieel, zij zijn een verlengstuk van jouw bedrijf. Het is een prettig idee om te weten dat gespecialiseerde recruiters klaarstaan bij Headmore om de vacatures voor je in te vullen.

Door intelligent gebruik te maken van data verbeteren wij het recruitmentproces.
Ben jij benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het vinden van het beste talent?
Meld je nu aan op het Headmore-platform.


Registreer en plaats vandaag nog jouw vacature